logo

 

Havanezer

Kampioenschap Clubmatch 2019

te Berlicum.

 

Via dit schrijven wil ik in het kort terugkijken op mijn keuring van de 18e Kampioenschap Clubmatch te Berlicum.

Allereerst, wat een fijne sfeer en getoonde sportiviteit. En wat leuk om de dag te beginnen met de babyparade en huishonden.

Tijdens de clubmatch gaat het toch vooral om de gezelligheid en de grote gemene deler: de liefde voor de Havanezer!

Dank aan de organisatie voor de perfect verlopen dag.

Terugrijdend -en de dag doornemend- was mijn eerste gedachte toch wel dat er nog maar bar weinig Havanezers zijn met de karakteristieke rugbelijning. Ik heb het aantal niet genoteerd maar ik denk dat het om zo’n 20% gaat bij wie de rug belijning wel correct is met een lichte welving over de lendenen overgaand in een hellend bekken. Dit percentage is in mijn ogen veel te laag. Het gaat om een specifiek raskenmerk en het is aan de fokkers dit kenmerk na te streven. Ook de zo kenmerkende ‘bisschopsstaf’ is zeldzaam aan het worden, jammer! Toch is ‘overall’ de kwaliteit van de getoonde honden hoog, perfect verzorgd en buitengewoon geliefd door hun baas of bazin en dat is natuurlijk geweldig.

Mijn keurverslagen teruglezend moet ik wel lachen bij de eerste zin van de BOB: “18 mnd, wat een snoepie!...”. Zoiets dicteer je natuurlijk niet snel maar het geeft wel perfect mijn bewondering voor deze hond weer. Nog maar 18 maanden, een hond nog aan het begin van zijn showcarrière en al zo perfect op zijn plaats. ‘Snoepie’ kan refereren naar een reu met misschien wat vrouwelijke trekjes maar in mijn geval was de keuze voor het gebruikte ‘Snoepie’ vooral te danken aan het totaal pakketje Havanezer dat voor mij stond. Telkens weer kreeg ik een knoop in mijn maag wanneer ik naar hem keek. Zo fraai in balans, perfecte maat en wat een hoofd! Het is altijd spannend je klaswinnaars voor ‘Beste Reu’ of ‘Beste Teef’ terug te zien in de ring.

Wanneer je geconcentreerd aan het keuren bent vergeet je al snel welke honden de voorgaande klassen gewonnen hebben en dan is het fijn als de zogenaamde ‘line up’ niet te ver uit elkaar ligt. Ook ditmaal waren alle klassenwinnaars prachtige rasvertegenwoordigers. Fantastische pups, super jeugdhonden en mooie solide volwassen honden. Kortom een populatie om trots op te zijn maar houdt u alstublieft de rugbelijning en karakteristieke croup in de gaten.

Het is zo’n geweldig ras!

Hartelijke groet,

Peter van Baaren-Grob